Erzincan Tulum Peyniri AB coğrafi işaret tesciline başvurdu
Erzincan Tulum Peynirinin Türkiye’de Avrupa Birliği’nden (AB) coğrafi işaret tescili alan ürünler arasında yer alması için başvuru yapıldı.
Erzincan TSO’dan konuya ilişkin yapılan açıklamada şu bilgilere yer verildi:
“Erzincan Tulum Peyniri ibaresini taşıyan coğrafi işaret, ülkemizde Erzincan TSO tarafından 6769 sayılı Sınai Mülkiyet Kanunu kapsamında menşe savunması adı altında 21/08/2000 tarih ve 30 sicil numarasıyla tescil edilmiştir. Bu noktada ilimizle özdeşleşen Erzincan Tulum Peyniri için yapılan literatür çalışmalarında peynirimizin bin yıla yakın bir geçmişe sahip olduğu varsayılmaktadır. ili bulunduğu coğrafyadan dolayı Erzincan Tulum Peynirinin süt kompozisyonunu etkilemektedir.Erzincan Tulum Peynirinin kalitesi ve tipik özellikleri bulunduğu coğrafyanın yüzey özelliklerine ve iklimine, bu iklim ve coğrafyaya bağlıdır.Birçok faktörün etkisi vardır. Süt hayvanlarının uyumluluğundan üretim tekniklerine kadar Erzincan Tulum Peyniri birçok bilimsel çalışmaya konu olmuştur.Coğrafi işaretli ürünümüz bölgemiz ve ülkemiz için çok değerli bir üründür.
Erzincan Tulum Peynirinin Avrupa Birliği Komitesinde korunmasını sağlamak amacıyla yaptığımız titiz çalışmalar sonucunda 11 Ocak 2024 tarihinde AB Kuruluna başvurumuz yapılmış ve ön incelemesi olumlu sonuçlanarak kayıtlardaki yerini almıştır. başvuru numarası PDO-TR-03056. Coğrafi işaretlerin korunması, geliştirilmesi ve tescil yoluyla gelecek nesillere aktarılması gerekmektedir. Bu bakımdan coğrafi işaretlerin rolü çok değerli olup, üreticiyi ve tüketiciyi haksız rekabete karşı koruyan en değerli araçtır. Bu nedenle coğrafi işaretli eserlerimizin hem ülkemizde hem de Avrupa Birliği Komitesi’nde kayıtlı olması büyük önem taşıyor. Erzincan Tulum Peyniri, an itibariyle odamızın öncülüğünde AB Komitesi’nde peynir ürün grubunda Türkiye’den 2. başvuru olarak yerini aldı. Şu ana kadar Türkiye genelinde AB’den coğrafi işaret tescili almış 19 eser bulunuyor. “Amacımız, Erzincan Tulum Peynirinin tüm dünyada tanınırlığını ve AB kuruluna tescilini sağlayarak marka değerini artırmak, korumak, ulusal ve uluslararası alanda pazar payını genişletmektir.”
AB’den coğrafi işaret tescili alan eserler şöyle:
1.Gaziantep Baklavası, 2.Aydın İnciri, 3.Malatya Kayısı, 4.Aydın Kestanesi, 5.Milas Zeytinyağı, 6.Bayramiç Beyazı, 7.Taşköprü Sarımsağı, 8.Giresun Tombul Fındığı, 9.Antakya Künefe, 10.Suruç Nar, 11. Çağlayancerit Ceviz, 12. Gemlik Zeytin, 13. Edremit Zeytinyağı, 14. Milas Yağlı Zeytin, 15. Ayaş Domates, 16. Maraş Tarhanası, 17. Edremit Körfezi Yeşil Çizme Zeytin, 18. Ezine Peyniri, 19. Safranbolu Safran. -ERZİNCAN
oltuajans.com.tr