Vakıflar Genel Müdürlüğü zeytin ağaçlarını drone ile sayıyor
Kültür ve Turizm Bakanlığı Vakıflar Genel Müdürlüğü, atalarımızdan miras kalan zeytin ağaçlarını havadan ve yerden ölçüm teknikleriyle drone aracılığıyla sayıyor ve koruyor.
Genel Müdürlükten yapılan açıklamaya göre, diğer 1750 parseldeki yaklaşık 180 bin zeytin ağacının sayısının tespiti için son teknoloji fotogrametrik görüntüleme ve LIDAR (Işık Algılama ve Mesafe/Lazer tarama) tarama sistemlerine sahip drone’lar kullanılıyor. Balıkesir Vakıflar Bölge Müdürlüğü sorumluluğunda olup parsel içerisindeki coğrafi konumları sona ermektedir.
Zeytinlik sayımı için GNSS ve GPS teknolojisi ile yersel ölçüm teknikleri kullanılırken, karasal ölçümün zor olduğu ve ağaç yoğunluğunun fazla olduğu bölgelerde LIDAR teknolojisi ile üç boyutlu nokta bulutu verileri üretilerek daha hızlı ve daha gerçek zeytin ağaçlarının sayımına olanak sağlanmaktadır. saptanmış.
Sayımlar bilgi tabanında saklanacak
Genel Müdürlük, atalarımızdan miras kalan zeytinliklerin bulunduğu alanların korunması için çalışmalarını sürdürüyor.
Bu kapsamda zeytin ağacı sayısı güncellenecek ve atalarımızdan miras kalan her bir zeytin ağacının coğrafi koordinatları belirlenerek bilgi tabanında saklanacaktır. Eldeki bilgiler ışığında periyodik saha denetimlerine devam edilecektir.
Zeytin ağaçlarının korunması ve izlenmesi için teknolojik sistemler kullanılmaya devam edilecektir.
55 bin dönüm zeytinlik alan Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne devredildi.
Açıklamada görüşlerine yer verilen Vakıflar Genel Müdürü Sinan Aksu, “Mevcut zeytinlik alanlarının sayımı ve zeytin ağaçlarının son sistem teknolojilerle durum tespiti tamamlanmıştır.”
Aksu, Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün atalardan kalan zeytin ağaçlarının yaşatılması için çalışmalarını sürdürdüğünü ve yeni zeytinliklerini Genel Müdürlük bünyesine dahil ettiklerini belirterek, şöyle konuştu:
“Satın alımını yakın zamanda tamamladığımız Balıkesir Havran ilçesinde 55 bin dönüm arazide 434 zeytin ve 137 incir ağacıyla zeytinliklerimizin sayısını artırdık. Her dinin kutsal meyvesi olarak kabul edilen zeytinden söz ediliyor. Kutsal kitabımız Kur’an-ı Kerim’de 6 ayet ve birçok hadis yer almaktadır. İnsanlık için “Şifa deposu olan zeytin meyvesini yaşatmak, insanlığa hizmette en önem verdiğimiz alandır. Kültür ve Turizm Bakanlığı Vakıflar Genel Müdürlüğü olarak zeytinlik ve incir ağaçlarını koruyarak ve üzerimize düşen sorumlulukları titizlikle yerine getirerek zeytinlik ve incirlik alanları genişletmeye devam edeceğiz.”