Hava trafiği milli radarla yönetilecek
Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Lideri İsmail Demir, milli imkanlarla geliştirilen havalimanı trafik radarının ilkinin Hava Kuvvetleri Komutanlığına teslim edildiğini bildirdi.
Savunma Sanayii Başkanlığından (SSB) yapılan açıklamaya göre, Cumhurbaşkanlığı ile uyum içinde düzenlenen ve ev sahipliğinde üçüncüsü düzenlenen Radar Çalıştayı’na Milli Savunma Bakanlığı, SSB ve Türk Silahlı Kuvvetlerine bağlı firmaların temsilcileri katıldı. ASELSAN.
İsmail Demir, çalıştayda yaptığı konuşmada, ihtiyaçlar ve satın alma makamları nezdinde, bu alanda faaliyet gösteren ve teknolojik altyapıya sahip savunma sanayi firmaları, üniversiteler ve araştırma kurumları.
Demir, elektronik harp alanındaki dünya yarışında yer alma, ekosistemdeki paydaşları bir araya getirme ve bu vesileyle birlikte hareket etme çabaları sonucunda son 6 yılda yeni milli radar çalışmaları geliştirildiğini bildirdi. teknoloji seyahatinde.
“Mevcut çalışmalarımızı güncelleyerek, etkin faz dizi anten teknolojileri de dahil olmak üzere yeni alt sistemleri kullanmaya başladık. ÇAFRAD radarımızda makul bir olgunluğa ulaştık, platformlarımızda da kullanmaya başlayacağız inşallah. yerli ve milli imkanlarla erken uyarı radar sistemleri, AESA teknolojisini kullanan Taşınabilir Erken Uyarı Radar Sistemi Eralp.Fabrika kabul testleri geçtiğimiz ay başarıyla tamamlandı.Alçak İrtifa Radar Sistemi Alp’in ilkinin 2009 yılında envantere girmesini bekliyoruz. Kısa bir süre sonra ilk havalimanı trafik radarının bu dönemde Hava Kuvvetleri Komutanlığımıza teslim edildiğini memnuniyetle belirtmek isterim.Sınırlı değildir.Havada kullanılmak üzere geliştirilen aktif faz dizilimli burun radarını ülkemize kazandırmak için çalışmalarımız devam etmektedir. Türk Silahlı Kuvvetleri envanterine platformlar kesintisiz devam ediyor.Ancak bu teslimat F16 Modernizasyon Projesi ile devam edecek.Bizim kullandığımız bir tabir var aslında fark edilmeden fark etmek, vurulmadan vurmaktır tiyatronun özeti. Aslında işin sonu bu.”
Çalıştayın önemine dikkat çeken Demir, “Çalıştayın çıktıları ile millileşme, sürdürülebilirlik, rekabet edebilirlik ve ihracat amacına ulaşma, yenilikçi sistemler geliştirme, kullanım alanında sistem etkileşimini planlama, Türkiye ile ortak akıl oluşturma” dedi. ürün-teknoloji geliştirme ekosistemlerinin senkronizasyonunu, sorunlara çözüm bulmayı ve daha iyi bir seviyeye gelmeyi hedefliyoruz.” değerlendirmesini yaptı.
Hava Trafik Radar Sistemi
Demir, Radar Atölyesi’nde yaptığı konuşmada, Hava Kuvvetleri Komutanlığı’na ilk kez teslim edildiğini, Hava Trafik Radar Sistemi’nin (HTRS) ASELSAN tarafından başlatılan proje kapsamında ASELSAN ve yerli alt yüklenicileri tarafından hayata geçirildiğini duyurdu. SSB.
HTRS’nin radar, haberleşme ve kayıt sistemini ASELSAN, yazılımı ise TÜBİTAK geliştirdi.
Askeri ve sivil havacılık amaçlı geliştirilen yaklaşma radar sistemi HTRS, 2024 yılı sonuna kadar 11 havalimanında hizmete girecek ve yaklaşma denetim hizmetleri bu sistemle yürütülecek. Böylece hava trafiği artık milli bir radar sistemi ile yönetilecek.