Haber

Dünyanın gözünün olduğu sahillerde insanlık utansın

– Dünyanın gözünün kıyısında insanlık utansın

Deniz kaplumbağalarının dünyadaki en değerli üreme alanlarından biri olan Mersin sahili, bu yıl caretta caretta ve yeşil deniz kaplumbağalarına ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor.

Doğu Akdeniz’in yüzde 50’lik bir nüfusa sahip olduğu Mersin sahili, nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan yeşil deniz kaplumbağalarının nadide yuvalama yeri.

Özellikle bu yıl Davultepe sahilindeki plastik atıklar ve çöpler insanlığın ayıbını gözler önüne sererken, sahile yakın yerlerde cümbüşlerin açılması bilim adamlarını tedirgin ediyor.

MERSİN – Deniz kaplumbağalarının dünyadaki en değerli üreme alanlarından biri olan Mersin sahili, bu yıl caretta caretta ve yeşil deniz kaplumbağalarına ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. Doğu Akdeniz’de yüzde 50 nüfusa sahip olan Mersin sahili, nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan yeşil deniz kaplumbağaları için değerli bir yuvalama yeri olarak biliniyor. Özellikle bu yıl Davultepe sahilindeki plastik atıklar ve çöpler insanlığın ayıbını gözler önüne sererken, sahile yakın yerlerde cümbüşlerin açılması bilim adamlarını tedirgin ediyor.

Tüm dünyanın izlediği Mersin sahilinde bu yıl yine gelecek sevindirici habere odaklanırken, Davultepe sahilinde ortaya çıkan görüntüler görenleri vazgeçiriyor. Kısa bir süre sonra deniz kaplumbağalarının yumurtlamak için kıyıya gelmesine rağmen, plajın plastik atık ve çöplerle dolu olması dikkat çekti. Kıyıya yakın bölgelere açılan cümbüşler de bilim adamlarını tedirgin etti.

“Doğu Akdeniz’in tamamında nüfusun yüzde 50’si bu kumsallarda yuva yapıyor”

Konuyla ilgili konuşan Mersin Üniversitesi Deniz Kaplumbağaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Serap Ergene, Mersin’in deniz kaplumbağaları için çok önemli bir bölge olduğunu söyledi.

Türkiye’de 22 deniz kaplumbağası üreme alanı olduğunu vurgulayan Ergene, “Bunun 5’i Mersin’de. Batıdan başlarsak Anamur, Göksu Deltası, Alata, Davultepe ve Kazanlı kıyılarında üreme alanları var. Özellikle bu üreme alanları arasında Mersin’i değerli kılan özelliklerden biri yeşil deniz kaplumbağasının burada üremesidir.Yeşil deniz kaplumbağası nesli tehlike altında olan bir türdür.Caretta caretta yaptığı çalışmalarla statüsünü daha iyi bir konuma getirmiştir. Ancak yeşil deniz kaplumbağası için bu sorun hala devam ediyor.Türkiye’de nüfusun yüzde 50’si bu kumsallarda yuva yapıyor. Mersin bu anlamda büyük önem taşıyor. Ana popülasyona büyük katkısı var” dedi.

“Biz kumul alanı yok ettiğimizde siz de bu canlıların yaşam alanlarını yok ediyorsunuz”

Türkiye’de deniz kaplumbağalarının üreme kumsallarında sıkıntılar olduğunu ifade eden Ergene, “Davultepe de bunlardan biri. Burası tabiat parkı. Bu bölgede yapılmaması gereken bazı işlemler var. Bunlar yapılmamalı. aslında bütün deniz kaplumbağalarının ürediği kumsallarda yapılmamalı bunlar sadece deniz Burada kum zambakları da var kumul alanı yok ettiğinizde bu canlıların yaşam alanlarını da yok etmiş oluyorsunuz biz ortak yaşamı seçiyoruz yani istiyoruz insanlar yararlansın ama biz deniz kaplumbağalarının ve kum zambaklarının zarar görmemesini istiyoruz.Bunun için kumu yok etmeyeceksiniz.Bitkilerin olduğu alanı temiz tutacaksınız.Bu alanlarda şezlong,şemsiye,bank veya eğlence alanları.Eğlence için yer olsa bile bunlar saatlerle sınırlandırılmalı ışık gürültü gibi aktiviteler yapılmamalı.İnsanlar buradan denize giriyor kumların üzerine uzanıyorlar.Kumların üzerinde yattıkları yer Muhtemelen bir deniz kaplumbağası yuvası olabilir buradan yavru çıkmasını beklememiz mümkün değil. Bu konuda doğrudan bir şey yapamayız. Burası hakkında gerekli bilgileri verdim. Raporlarımız burada. Ben bir bilim adamıyım. Bir bilim insanı olarak bu hayvan ve bitkilerin yaşam alanlarını korumak için elimden geleni yapıyorum” dedi.

“Burada yuva yapan kaplumbağaların yüzde 99’u yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olan yeşil deniz kaplumbağaları”

Davultepe’de 300’e yakın yuva bulunduğunu vurgulayan Ergene, “Burası küçük bir kumsal ama yuva sayısı çok. Bu çok önemli bir rakam. Yani 100’e yakın yetişkin deniz kaplumbağası girip çıkıyor. Bu yuvalardan yuva yapıyor. , binlerce yavruyu denize kazandırıyoruz.Burada yuva yapan kaplumbağaların yüzde 99’u yeşil deniz kaplumbağası yani nesli tehlikede olan bir canlı.Bu nedenle bölge değerli bir alan.Burayı kullananlar çok dikkatli olmak lazım hem insanlık hem de doğayı korumak için değerli.Biliyorsunuz dünya küresel ısınmayla mücadele ediyor.Biz kendimizi bunun dışında tutamayız ve buradaki deniz kaplumbağaları da doğal olarak bu küresel ısınmadan etkilenecektir. bu bölgelerde ısınıyor.denizler ısınıyor dünya ısınıyor ve kumullar muhtemelen yavaş yavaş denizin altında kalacak.bu nedenle kumulları yok edersek bu saatten sonra bir şey bulamayacağız.korumak ve korumak bizim görevimiz Nesli tükenmekte olan bir türü korumak Bunu kendim için yapmıyorum. Gelecek nesillere miras bırakacak küçük bir modül temelim olması durumunda bunu yapıyorum.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu