Ekonomi

7 başlıkta depremin ekonomik altyapıya etkisi

  • 01

    Ulaşım

    Karayolları Genel Müdürlüğü trafiğe kapalı güzergah olmadığını açıklasa da 8 Şubat tarihli açıklamaya göre Hatay Havalimanı ve Hatay-Reyhanlı yolunda sorunlar devam ediyor.

    Sahadan gelen bilgi ve görüntülere göre birçok ilçe ve köyün yollarının ulaşıma açık olmadığı anlaşılıyor. Başta Gaziantep, Hatay, Gaziantep-Osmaniye, Adıyaman-Çelikhan yolları olmak üzere yollarda çok sayıda çökme meydana geldi.

    Onarım çalışmaları devam ederken, bazı noktalarda yol altyapılarının yapılması gerekiyor.

  • 02

    Elektrik

    Depremden etkilenen illerin değerli yerlerinde trafo noktaları yıkılırken, bazı bölgelerde elektrik dağıtım şebekesi de yok olacak düzeyde yıkıldı.

    Trafo ve şebeke tesislerinin tekrar devreye alınmasının uzun süreceği düşünülmektedir.

    Ana enerji nakil tesislerinde ve hatlarında sorunlar giderilmiş olsa da bazı ilçe ve il merkezlerinde şehir içi dağıtım kesimlerinde sorunlar devam ediyor.

  • 03

    Doğal gaz

    Depremle birlikte doğal gaz boru hatlarında patlamalar meydana geldi ve BOTAŞ kısa sürede Gaziantep, Hatay ve Kahramanmaraş’a olan akışı kesti.

    BOTAŞ’ın ana iletim hatlarında arıza ve kopmaların olduğu, tamir edilen bölgelerde artçı sarsıntılarla hasarın yeniden meydana geldiği bakanlık tarafından açıklandı.

    Adıyaman, Gaziantep ve Kahramanmaraş il merkezlerine kontrollü ve kısmi doğal gaz akışı başladı.

    10 Şubat Cuma günü Hatay il merkezi ve Kırıkhan ilçesinin şehir giriş istasyonlarına doğalgaz verildi.

  • 04

    yağ limitleri

    BOTAŞ, Pazartesi günkü ilk sarsıntının ardından tesisi incelemek için terminale petrol akışını durdurdu, ancak herhangi bir sızıntı veya hasar bulunmadığını söyledi.

    BOTAŞ, 7 Şubat Salı günü geç saatlerde Akdeniz kıyısındaki Ceyhan ihracat terminaline ham petrol akışını yeniden başlattı. KBY yönetimi de petrol akışının devam ettiğini doğruladı.

  • 05

    İletişim

    11,5 milyon cep telefonu abonesi bulunan afet bölgesindeki il ve ilçelerde telekomünikasyon hizmetleri tamamen durmasa da önemli kesintiler yaşanıyor.

    Turkcell, Türk Telekom ve Vodafone’un üyesi olduğu Taşınabilir Telekomünikasyon Operatörleri Derneği’nin açıklamasına göre, 2.451 baz istasyonu devre dışı bırakıldı, 190 taşınabilir istasyon gönderildi ve elektriği karşılamak için operatörler tarafından bölgeye anında 3.485 jeneratör gönderildi. gereklilik.

    Kesintiler daha çok köy ve ilçelerde devam ediyor.

  • 06

    hastaneler

    2012 yılında sarsıntıya dayanıklılık raporu negatif çıkan İskenderun Devlet Hastanesi’nin A bloğu ağır bakım için kullanılıyordu ve depremle birlikte yıkılmıştı.

    Hatay’da iki devlet hastanesi yıkılırken, çok sayıda özel hastane de yıkıldı veya kalıcı hasar gördü.

    Yıkılan hastanelerin sayısı resmi makamlarca paylaşılmasa da saha açık.
    Hastane ve sağlık çalışanlarına olan ihtiyaç belirtilmiştir.

  • 07

    okullar

    Milli Eğitim Bakanlığı, yarıyıl tatilinin ardından 81 ildeki tüm okulların açılış tarihini erteledi.

    Bakanlık, okulların 20 Şubat 2023 Pazartesi günü açılacağını duyurdu.

    Depremden etkilenen 10 ilde okuyan öğrencilerin istedikleri ile yatay geçiş yapabilecekleri açıklandı. Yıkılan okulların sayısı hakkında resmi bir bilgi henüz açıklanmadı.

habergomec.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu